CAL-D-VİTA Efervesan Tablet
CAL-D-VİTA Efervesan Tablet Roche
Etken Madde(ler):
Kalsiyum karbonat 1500 mg, Vitamin D3 (Kolekalsiferol) 400 IU
Piyasa Şekilleri:
10 efervesan tablet içeren plastik tüpte.
CAL-D-VİTA Efervesan Tablet Kullanım Şekli:
Günde 1-2 efervesan tablet bir bardak su içinde eritilerek yemeklerden yarım saat önce veya sonra alınır.
CAL-D-VİTA Efervesan Tablet Endikasyonları:
Menapoz sonrası (tip I) osteoporoz, senil (tip II) osteoporoz ve osteomalazinin önlenmesi ve tedavisinde, kalsiyum ve D vitamini eksikliğinin takviyesinde endikedir.
CAL-D-VİTA Efervesan Tablet Kontrendikasyonları:
Bileşenlerinden herhangi birine alerjisi olanlarda, hiperparatiroidizm (primer ve sekonder), D vitamini hipervitaminozu, hiperkalsemisi olanlarda, böbrek fonksiyon bozukluğu ve/veya böbrek taşı ile birlikte veya tek başına ciddi hiperkalsiüresi olanlarda, fenilketonüride, hiperkalsemi ve hiperkalsiürinin eşlik ettiği uzun süreli immobilizasyon durumlarında kontrendikedir.
Uyarılar:
Arteriyoskleroz ve kalp hastalığı, hafif ve orta derecede böbrek yetmezliği, hafif hiperkalsiürisi veya böbrek taşı hikayesi olan hastalarda dikkatli kullanılması, idrar ve plazma kalsiyum düzeylerinin düzenli olarak izlenmesi önemli olabilir. Hamilelik esnasında ve emziren annelerde kullanılabilir. Ancak günlük doz uygulamasında, kalsiyum için 1500 mg, D vitamini için 600 IU düzeyi geçilmemeli, hamilelik esnasında kolekalsiferol dozunun aşılmasından kaçınılmalıdır. Çok yüksek D vitamini dozlarında bebeklerde gelişme geriliği ve bazı anomaliler görülebilir, bu nedenle tavsiye edilen dozdan yüksek dozlarda kullanılmamalıdır.
CAL-D-VİTA Efervesan Tablet Yan Etkileri:
Kalsiyum destek tedavisi uygulandığında nadir olgularda hafif gastrointestinal rahatsızlık görülmüştür.
İlaç Etkileşimleri:
Aşırı miktarlarda alkol, kafein ve tütün yanında kepekli ve tohumlu ekmekler ile tahılla hazırlanan kahvaltılıklarda bol miktarda bulunan lif ve fitatlar kalsiyum emilimini azaltır. Bazı antikonvülzanlar (ör. fenitoin) ile etkileşebilir. Bu nedenle her iki doz arasında 1-2 saatlik bir ara verilmelidir. Aynı durum sodyum florür veya oral tetrasiklin için de geçerlidir. Özellikle kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda alüminyum veya magnezyum içeren antasitlerin birlikte kullanılması alüminyum veya magnezyumun kan düzeylerini artırabilir. Diüretikler (özellikle tiyazid grubu diüretiklerle) birlikte uygulanması hiperkalsemiye sebep olabilir. Bu nedenle uzun süreli tedavide serum kalsiyum konsantrasyonlarının dikkatle izlenmesi gereklidir. Estrojen, kalsiyum emilimini artırabilir. Kardiyak glikozit kullanan hastalarda, hiperkalsemi oluşturarak kardiyak aritmilere neden olabilir.